Zoek
Sluit dit zoekvak.

Financiële hulp

SchuldHulpMaatje

SchuldHulpMaatje helpt mensen met (dreigende) schulden met getrainde vrijwilligers, die deskundig en op persoonlijke wijze kunnen helpen naar een schuldenvrij leven. Begeleiding in gedragsverandering en financiële zelfredzaamheid staan daarbij centraal.

Klik hier om een mail te sturen

Of bel met Michiel Kersemaekers, coördinator 06 21967860 (zijn werkdagen zijn maandag, dinsdag en donderdag.)

Juridische bescherming van minima

Vrijwel iedereen in Nederland heeft het grondrecht om op bijstandsniveau te leven. Daarom geldt er een bescherming tegen beslaglegging en inhouding op loon en uitkering tot ongeveer 90% van de in de specifieke situatie geldende bijstandsnorm (de zgn. beslagvrije voet). Te vaak wordt deze door deurwaarders, gemeenten en UWV in eerste instantie overschreden. Zodra een burger zich beroept op de beslagvrije voet, zal het beslag of de inhouding (deels) alsnog ongedaan worden gemaakt. Dit kan € 50 tot € 250 per maand schelen.

Daarvoor moet wel eerst de beslagvrije voet worden vastgesteld en ingeroepen. Voor ieder die vermoedt dat hij of zij te weinig inkomen ontvangt, berekent mr. E.H. Bakker, advocaat te Utrecht (en oud-diaken), de beslagvrije voet zonder hiervoor kosten in rekening te brengen. De ervaring leert dat daarna de beslaglegging en/of inhouding grotendeels ongedaan wordt gemaakt. Deze bescherming voorkomt effectief de allerergste vormen van armoede.

Contactgegevens: mr. E.H. Bakker, Boothstraat 5, 3512 BT Utrecht
w: www.rblaw.nl
e: bakker@rblaw.nl
t: 030-243 86 96 / 06 – 55 33 52 92